Kriz Fırsatı, Fırsat Markayı Doğurur

1880’lerde ABD’deki “Altına Hücum” döneminde en çok aranan, toprağı yaracak bir alet.

Benjamin Hold’un şirketi Hold Company’nin pulluklarının yok sattığı yıllar.

Hold’un hayatını değiştiren iki olaydan ilki bir fotoğrafçı ile işte o zaman yaşanır. Charles Clement, fotoğrafını çektiği aracın hareketlerini bir hayvana; tırtıla (Caterpillar) benzetir. Rengi ve ismiyle dikkat çeken Caterpillar için asıl kırılma ise 2’nci Dünya Savaşı’nda yaşanır. ABD’de her şirketin savaşa yönelik üretim yaptığı dönemde Caterpillar, Beyaz Saray’ın “Mühimmat üretin” teklifini kabul etmez. Dahası “Bırakın toprağı kazacak teçhizat üretelim” fikrine ikna eder.

Buldozer ve traktörler üretilir, cephelere gönderilir. Uçak pistleri, yol, siper yapımı gibi işlere soyunur Caterpillar.

Savaşın sonunda araçlar geri dönmez ve o ülkelerde bırakılır. İncelenir, beğenilir. İlk uluslararası müşterilerle işte o zaman tanışılır.

Küreselleşme yoluna ilk kez bu yolla giren, Caterpillar şu anda 100 binden fazla çalışana sahip. Krizi fırsata, daha doğrusu bir markaya çeviren Caterpillar için söylenecek söz çok var.

Pasifik Donanma Komutanı Amiral William Halsey’in “Bu savaşın kazanılmasına en büyük katkıyı bu buldozerler yaptı…” sözü bunlardan biri…