Maden Turizmi

Madencilik, turizmle buluşunca nasıl olur?

ABD’den Kanada’ya, Malezya’dan Şili’ye dünyanın bir çok ülkesindeki #maden ocakları şimdilerde müze olarak binlerce, hatta yüzbinlerce misafir ağırlıyor.

Birkaç örnek vermek gerekirse, Güney Afrika’daki Big Hole (Büyük Çukur)… Dünyanın insan yapımı en büyük çukuru olan maden sahasının derinliği 240 metre ve 170 hektarlık alana yayılmış durumda. 1914’te üretimi durduran madende 50 bin işçi, 13.6 milyon karat yani 2 bin 720 kilo elmas çıkardı. Şu anda Güney Afrika’nın en dikkat çeken turizm destinasyonlarından biri. Yakın zamanda UNESCO Dünya Mirası listesine girecek gibi görünüyor. Belçika’daki Blegny #Kömür #Madeni #Müzesi bu listeye 2012’de girdi, burayı yılda 160 bin kişi ziyaret ediyor. Şili’deki Humberstone güherçile rafinerisi ise 2005’te bu listeye girdi. Romanya’daki Cluj kentinde yer alan “Salina Turda Salt Mine” adlı eski bir tuz madeni ise tam bir Disneyland.

Ancak en ünlüsü ise Polonya’nın Krakow kentinde. 13’üncü yüzyılda kurulan, 8 asır çalışan bu maden ocağı; her yıl 1 milyondan fazla turisti ağırlıyor. Asırlık kiliseleri bile bulunan, duvarları sanat eserleriyle dolu maden, 1978’da Dünya Miras Listesi’ne girdi.

Anadolu dünyanın en eski maden #ocaklarına sahip.

Ama nedense #turizmle buluşturamıyor